ßßß Cookit - przepis na Tortilla Hiszpańska

Tortilla Hiszpańska

nazwa

Wykonanie

Lato najpiękniejsze przybyło! Trzeba rozgrzać żołądeczki słonecznymi daniami. Tortilla na nutę hiszpańską jest jednym z najfajniejszych, najszybszych i najmniej brudzących gary daniem. Na wegetariańskie smaki i studencką kieszeń. A ile tam warzyw i jak się można najeść! Ho ho ho.
Brokuł, ziemniak, kukurydza proszę Państwa.
Składniki (na 1 formę 20 cm / 4 porcje):
4 jaja
200 g brokułów
1 cebula
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 małe ziemniaki
pieprz, sól
papryka słodka
2 łyżeczki oleju
1 łyżka mleka
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Pokrój na plasterki. Ułóż na spodzie tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem o pieczenia. Brokuły podgotuj. Cebulę posiekaj w kosteczkę i podsmaż na 2 łyżeczkach oleju. Jajka roztrzep z mlekiem i przypraw solą,, pieprzem i papryką słodką. Na ziemniaki wyłóż cebulkę, kukurydzę, brokuły. Zalej masą jajeczną. piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Wartość Kaloryczna 210 kcal (1 porcja)
Białko 11,2 g
Węglowodany 20 , 7 g
Tłuszcz 8 , 8 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/06/tortilla-hiszpanska.html