ßßß Cookit - przepis na Brownies ze śliwkami

Brownies ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ulubione brownies w jesiennym wydaniu ze śliwkami.
Wersja bardzo udana, ciasto rozeszło się w mgnieniu oka i to do ostatniego okruszka.
Nawet ci, którzy nie przepadają za ciastami z dodatkiem owoców,
zjedli ze smakiem, a przynajmniej tak zapewniali :).
Mi wyjątkowo przypadła do gustu większa,
bo podwójna, porcja kawałków czekolady w cieście ;).
Składniki na ciasto:
200 g masła
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
250 g cukru pudru
4 jajka
150 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
40 g kakao
garść herbatników
1 słoiczek dobrych powideł śliwkowych
5 śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 18%
Wykonanie:
Owoce dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki (pozbywając się pestek).
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier puder i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.
Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna forma, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej formy, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).
Na górę ciasta wykładamy obsypane brązowym cukrem i cynamonem owoce, następnie małą łyżeczką powidła śliwkowe, na koniec obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.
Uwaga! Brownies powinno być wilgotne, dlatego trzeba uważać - im dłużej będzie siedziało w piekarniku, tym bardziej będzie konsystencją przypominało tradycyjnego Murzynka. Myślę, że już po pierwszej próbie wyczujecie swój piekarnik i będziecie potrafili stworzyć swoją idealna wersję tego ciasta.
Smacznego! ;)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/10/brownies-ze-sliwkami.html