Wykonanie

W sklepach zaczęły pojawiać się
truskawki i to całkiem dobre w smaku, więc nie było na co czekać, tylko łączyć je z moją ulubioną wersją ciasta
czekoladowego, czyli brownies.To ciasto zachwalałam już tyle
razy, że chyba nie muszę robić tego po raz kolejny :)
Mogę jedynie zagwarantować, że w połączeniu z
truskawkami też jest obłędnie dobre! :)Składniki na ciasto:200 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g)250 g
cukru pudru4
jajka150 g
mąkiszczypta
proszku do pieczenia40 g
kakao w proszku12 łyżeczek
konfitury z
truskawekDodatkowo:garść świeżych
truskawek pokrojonych na cząstki
polewa czekoladowa (można przygotować samemu rozpuszczając w rondelku 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady z 3 łyżkami
śmietanki 30%)

Wykonanie:W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy
masło, tabliczkę
mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą
gorzką czekoladę.Masę
czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy
cukier i mieszamy dokładnie, powoli wbijając
jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i
kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną
czekoladę.

Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).Na wierzch ciasta wykładamy łyżeczką w niewielkich odstępach
konfiturę z
truskawek.Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.Gotowe ciasto przystrajamy kawałkami
truskawek i
polewą czekoladową.Smacznego! ;)
