Wykonanie

Śmiało
mogę powiedzieć, że jest smaczniejsza niż najlepsze
lody truskawkowe;-). I mniej kaloryczna. Podczas gdy
lody wymagają najczęściej posiadania maszynki do
lodów lub miksera, by napuszyć masę
lodową, wszystko co potrzeba do wykonania granity to... widelec! Granita to nic innego jak pokruszony
lód. Można ją podawać jako deser, np. z
bitą śmietaną, lub jako przystawkę przed wykwintną kolacją we dwoje. Jest na
winie, czyli w tej wersji dla dorosłych (zamiast
wina można dodać
szampana). Dla dzieci zróbmy z dodatkiem
wody. Polecam nie tylko z
truskawkami (świetna będzie z
wiśniami lub
malinami).Składniki:500 g
truskawek, umytych i odszypułkowanych125 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego
wina90 g
cukru1 łyżka
soku z cytrynyWszystkie składniki zmiksować blenderem (
cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Przelać do w miarę płaskiego pojemnika, włożyć do zamrażalnika i co 30 minut przemieszać dokładnie widelcem, by rozbijać tworzące się kryształki
lodu. W rezultacie granita powinna
mieć konsystencję pokruszonego
lodu. Wersja w
winem zamraża się około 8 godzin, z
wodą trwa to krócej.Podawać np. z kleksem
bitej śmietany.Smacznego :-).
