ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "Rabarberkaka"

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "Rabarberkaka"

nazwa

Wykonanie

Lekkie i puszyste szwedzkie ciasto z rabarbarem. Bez dodatku proszku do pieczenia. Proste i szybkie w wykonaniu. Masło zapiekane z cukrem tworzy na wierzchu ciasta pyszną, lekko chrupiącą skorupkę :-). Z przepisu nadesłanego przez Margaretę (dziękuję!).
Składniki:
400 g rabarbaru
2 jajka
150 ml cukru (trochę więcej niż pół szklanki)*
150 ml mąki pszennej (około 100 g)
50 g masła, zimnego
cukier perłowy lub demerara, do posypania
Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę (używam końcówek miksera do ubijania białek). Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią wyłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem perłowym lub demerara.
Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut (piekłam dłużej, około 60 minut), do tzw. suchego patyczka.
Podawać ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
* Według mnie zdecydowanie wystarczy 1/4 szklanki cukru.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem---rabarberkaka