Wykonanie

Lekkie i puszyste szwedzkie ciasto z
rabarbarem. Bez dodatku
proszku do pieczenia. Proste i szybkie w wykonaniu.
Masło zapiekane z
cukrem tworzy na wierzchu ciasta pyszną, lekko chrupiącą skorupkę :-). Z przepisu nadesłanego przez Margaretę (dziękuję!).Składniki:400 g
rabarbaru2
jajka150 ml
cukru (trochę więcej niż pół szklanki)*150 ml
mąki pszennej (około 100 g)50 g
masła, zimnego
cukier perłowy lub demerara, do posypaniaWszystkie składniki, oprócz
masła, powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Całe
jajka z
cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę (używam końcówek miksera do ubijania
białek). Do ubitych jaj dodać przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią wyłożyć kostki
rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego
masła (najlepiej kroić je
łopatką do krojenia
sera żółtego). Wierzch posypać
cukrem perłowym lub demerara.Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut (piekłam dłużej, około 60 minut), do tzw. suchego patyczka.Podawać ciepłe z
lodami waniliowymi lub
bitą śmietaną.* Według mnie zdecydowanie wystarczy 1/4 szklanki
cukru.Smacznego :-).