ßßß Cookit - przepis na Rabarberkaka czyli szwedzkie ciasto z rabarbarem

Rabarberkaka czyli szwedzkie ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Lekkie, puszyste i szybkie do przygotowania ciasto. Nie wymaga proszku do pieczenia. I do tego ta chrupiąca skorupka na górze, mniammm...
Przepis pochodzi ze Szwecji jak Ikea, więc nie może być trudne :)
Składniki:
2 jajka
100 g cukru
100 g mąki
50 g zimnego masła
4 łyżki cukru trzcinowego
400 g rabarbaru
Jajka ubijam mikserem z cukrem na puszystą masę, delikatnie wmieszuję mąkę. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układam pokrojony rabarbar, układam masło krojone w wiórki nożem do sera i posypuję cukrem.
Piekę w temp. 175 stopni przez 50 - 55 minut (najlepiej zrobić test suchego patyczka),
Podaję jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2015/05/rabarberkaka-czyli-szwedzkie-ciasto-z.html