ßßß
 
            
         Wykwintne połączenie truskawek i szampana w prostym deserze! Z szampana, lub jak wolicie, wina musującego (użyłam Prosecco) przyrządzamy prostą galaretkę, pucharki lub kieliszki wypełniamy po brzegi dojrzałymi, słodziutkimi truskawkami i.. czekamy aż stężeje :-). Nie martwcie się, na co zużyjecie resztę szampana.. jeśli nie zdążycie go po prostu wypić, w kolejnym wpisie na blogu pokażę Wam prosty przepis na domową konfiturę z truskawkami i szampanem! Aha, nie zapomnijcie o dzieciach, dla nich zróbicie galaretkę z Piccolo ;-).Składniki na 4 porcje:380 ml szampana lub wina musującego3 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 40 ml zimnej wody) lub 3 listki żelatyny400 g truskawek, odszypułkowanychŻelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do lekkiego przestudzenia (może pozostać ciepła).W naczyniu odmierzyć 370 ml (g) szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana.Truskawki przełożyć do pucharków. Zalać galaretką, odstawić do schłodzenia, najlepiej na całą noc.Uwaga : przed użyciem żelatyny dokładnie przeczytaj instrukcje na jej opakowaniu, galaretka powinna być idealna, nie może być zbyt twarda ani zbyt luźna.Smacznego :-).
Wykwintne połączenie truskawek i szampana w prostym deserze! Z szampana, lub jak wolicie, wina musującego (użyłam Prosecco) przyrządzamy prostą galaretkę, pucharki lub kieliszki wypełniamy po brzegi dojrzałymi, słodziutkimi truskawkami i.. czekamy aż stężeje :-). Nie martwcie się, na co zużyjecie resztę szampana.. jeśli nie zdążycie go po prostu wypić, w kolejnym wpisie na blogu pokażę Wam prosty przepis na domową konfiturę z truskawkami i szampanem! Aha, nie zapomnijcie o dzieciach, dla nich zróbicie galaretkę z Piccolo ;-).Składniki na 4 porcje:380 ml szampana lub wina musującego3 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 40 ml zimnej wody) lub 3 listki żelatyny400 g truskawek, odszypułkowanychŻelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do lekkiego przestudzenia (może pozostać ciepła).W naczyniu odmierzyć 370 ml (g) szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana.Truskawki przełożyć do pucharków. Zalać galaretką, odstawić do schłodzenia, najlepiej na całą noc.Uwaga : przed użyciem żelatyny dokładnie przeczytaj instrukcje na jej opakowaniu, galaretka powinna być idealna, nie może być zbyt twarda ani zbyt luźna.Smacznego :-).