ßßß Cookit - przepis na Truskawki w szampanie

Truskawki w szampanie

nazwa

Wykonanie

Prosty a zarazem wykwintny deser z truskawek i wina musującego to świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy Walentynki. Smak lekko kwaskowych truskawek i aromatycznej skórki cytrynowej został przełamany słodką bitą śmietaną.
SKŁADNIKI:
(na dwa desery)
200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego
2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 20 ml zimnej wody)
200-300 g truskawek
skórka cytrynowa
bita śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę wsypać do małego pojemnika zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić.
Odmierzyć szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana.
Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką bitej śmietany.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/12/truskawki-w-szampanie.html