Wykonanie
Nie
będę Was namawiała do zrobienia kilkunastu lub więcej słoiczków z dodatkiem
szampana, ale jeśli akurat przygotowujecie domowe
dżemy truskawkowe, warto do małej części gotowego już
dżemu dodać
wino musujące by spróbować, czy zostaniecie fanami :-).
Szampana mocno nie wyczujecie w
dżemie, to raczej delikatna jego nuta,
dżem smakuje jakby był wykonany z lekko przejrzałych
owoców, podchodzących już zapachem
wina ;-). Tylko Wy będziecie wiedzieć, że z
truskawkami wszystko było jak najbardziej w porządku :-).
Dżem z dodatkiem
szampana można znaleźć w sprzedaży, do najtańszych nie należy - ja dostałam kiedyś w prezencie kilkanaście małych słoiczków
konfitur z dodatkiem różnych
alkoholi i bardzo polubiłam :-).
Dżem przygotowałam szybszą metodą, zasypałam
truskawki cukrem i odstawiłam na 3 godziny, następnie zlałam
truskawkowy syrop by otrzymać z niego... kilka litrów truskawkowej lemoniady! Najlepsza na upalne dni.Składniki na około 3 , 5 słoiczka (220 ml każdy):1 kg
truskawek300 g
cukru2 łyżki
soku z cytryny1/3 szklanki
szampana lub
wina musującegoTruskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z grubszym dnem, zasypać
cukrem, dodać
sok z cytryny, wymieszać. Odstawić na 3 godziny, po tym czasie odcedzić powstały
syrop truskawkowy (i zachować na lemoniadę, zdjęcia pod przepisem).Odcedzone
truskawki umieścić z powrotem w garnku, postawić na palnik, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.Gotować przez 2 - 3 godziny, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż
truskawki zaczną się rozpadać a
woda odparuje na tyle, że
konfitura będzie miała odpowiednią, gęstą konsystencję. Na sam koniec gotowania wlać
szampana, wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.Jak sprawdzić, czy
dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego
dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać
dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Smacznego :-).-------------------------------------Z
syropu truskawkowego pozostałego z produkcji
dżemu otrzymacie kilka litrów pysznej lemoniady truskawkowej! Wystarczy rozcieńczyć z lodowatą
wodą. Podajcie ją z kostkami
lodu.
Syropu odlałam cały mały dzbanuszek, jednak wczoraj u nas było dość ciepło, więc do dzisiaj mało co zostało... lemoniada jest obłędna!