Wykonanie
Ci z Was, którzy regularnie odwiedzają blogi kulinarne, na pewno zauważyli, że bułeczki te,
między innymi, były pieczone w ramach 'Weekendowej Piekarni'. A warto je upiec. Są tylko lekko słodkie, mięciutkie, z lekkim aromatem
brandy i fantastycznie chrupiącą
cukrową skórką... Bardzo mi smakowały z moją ulubioną
marmoladą z
pomarańczy.Składniki na zaczyn:125 ml
mleka3/4 łyżeczki suchych
drożdży (3 g) lub 1,5 łyżeczki
drożdży świeżych (7 g)50 g drobnego
cukru do wypieków150 g
mąki pszennej chlebowej3 łyżki
śmietany kremówki 30% lub 36% (50 g)Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.Składniki na ciasto właściwe:350 g
mąki pszennej chlebowej1,5 łyżeczki
soli100 g
masła, w temperaturze pokojowej1
jajko3 łyżki
brandycały wcześniejszy zaczynodrobina
brandy do posmarowania bułeczek i drobny
cukier do posypaniaW osobnym naczyniu wymieszać
mąkę z
solą, dodać miękkie
masło, połączyć do powstania ciasta o konsystencji kruszonki. Dodać zaczyn,
jajko i
brandy. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części, z których ukształtować bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, złączeniem w dół i pozostawić w cieple, przykryte folią spożywczą, do wyrośniecia na 2 godziny (lub do podwojenia objętości).Wyrośnięte bułeczki posmarować
brandy i posypać drobnym
cukrem.Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto właściwe umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'The art of handmade bread' Dana Leparda.