ßßß Cookit - przepis na Słodkie bułeczki z brandy

Słodkie bułeczki z brandy

nazwa

Wykonanie

Ci z Was, którzy regularnie odwiedzają blogi kulinarne, na pewno zauważyli, że bułeczki te, między innymi, były pieczone w ramach 'Weekendowej Piekarni'. A warto je upiec. Są tylko lekko słodkie, mięciutkie, z lekkim aromatem brandy i fantastycznie chrupiącą cukrową skórką... Bardzo mi smakowały z moją ulubioną marmoladą z pomarańczy.
Składniki na zaczyn:
125 ml mleka
3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 1,5 łyżeczki drożdży świeżych (7 g)
50 g drobnego cukru do wypieków
150 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36% (50 g)
Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Składniki na ciasto właściwe:
350 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1 jajko
3 łyżki brandy
cały wcześniejszy zaczyn
odrobina brandy do posmarowania bułeczek i drobny cukier do posypania
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z solą, dodać miękkie masło, połączyć do powstania ciasta o konsystencji kruszonki. Dodać zaczyn, jajko i brandy. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części, z których ukształtować bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, złączeniem w dół i pozostawić w cieple, przykryte folią spożywczą, do wyrośniecia na 2 godziny (lub do podwojenia objętości).
Wyrośnięte bułeczki posmarować brandy i posypać drobnym cukrem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto właściwe umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'The art of handmade bread' Dana Leparda.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-buleczki-z-brandy