ßßß Cookit - przepis na Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mięciutkie i baaardzo aromatyczne. Smakują rewelacyjnie i na ciepło i na zimno, choć ja wolę na ciepło.
Najpierw znalazłam je u Myniolinki, potem widziałam u Madzi, a na końcu dotarłam do oryginału u Dorotuś
Gdy je tylko zobaczyłam wiedziałam, że kiedyś je zrobię, a teraz wiem że jeszcze nie raz do nich wrócę. Polecam wszystkim fanom czosnku, którzy jeszcze ich nie znają :)
Składniki:
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych (dałam świeże)
260 g mleka
30 g roztopionego masła
1 roztrzepane jako z odrobiną mleka do posmarowania wierzchu
Nadzienie:
60 gmiękkiego masła
posiekany czosnek w ilości wg uznania (u Dorotuś 4-5 ząbków, ale autorka proponuje dać więcej, ja dałam 6 i jak dla mnie w zupełności wystarczy)
2 łyżeczki suszonej pietruszki (można dać również świeżą)
Z tej porcji wychodzi 12 bułeczek.
Z drożdży świeżych najpierw należy przygotować rozczyn, dodając do drożdży 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka, a następnie odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż drożdże się uaktywnią (tak ok. 10 minut)
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, a następnie należy dobrze wyrobić ciasto. Powinno być ono miękkie i elastyczne. Następnie kulkę ciasta posmarować delikatnie oliwą i odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrastania do momentu aż podwoi objętość (trwa to tak ok. 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i lepimy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem.
Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką żeby nie obsychały i odstawiamy znów w ciepłe miejscedo ponownego wyrastania. Tak na ok. 30 minut.
Składniki nadzienia dobrze ze sobą wymieszać.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i nacinamy wzdłuż ostrym nożem.
W nacięciu umieszczamy odrobinę nadzienia za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, lub poprostu łyżeczką.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 minut.
Smaczego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/bueczki-czosnkowe.html