Wykonanie
Zastanawiałam się, jaki sernik upiec z okazji zbliżających się świąt. A ponieważ M. marudził, bym zrobiła coś w końcu z advocaatem, podsunął mi tym samym dobry pomysł :-). Sernik jest pyszny, gładki, mocno
alkoholowy (zdecydowanie nie dla dzieci), zapach
likieru jajecznego nie przytłacza sernika. Do tego dorzuciłam kawałki
czekolady... i to jest dopiero to! Polecam :-).Składniki na spód:190 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive z gorzką lub
mleczną czekoladą60 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie3
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka (250 ml)
likieru jajecznego (
ajerkoniaku, advocaatu)3 łyżki
mąki pszennej150 g drobno posiekanej
czekolady gorzkiej (lub
mlecznej) lub chocolate
chipsWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz
czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Na sam koniec dodać posiekaną
czekoladę, wymieszać.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Przed podaniem udekorować wiórkami
czekolady lub
czekoladową polewą i czekoladowymi jajeczkami w polewie cukrowej.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .