Wykonanie
Semifreddo to deser
lodowy, który jest dużo prostszy w przygotowaniu od
lodów i nie wymaga maszyny. Powinien być podawany na wpół zamrożony, dzięki
czemu jest bardziej aksamitny w konsystencji. Ten przepis nie zawiera
jajek, więc nie jest to typowy przepis na semifreddo, ale wierzę, że Wam posmakuje :). Przepis pochodzi z magazynu 'Good Food'.Składniki:100 g
malin (mogą być mrożone, wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić na bibułce)85 g drobnego
cukru300 ml
śmietany kremówki4 łyżki limoncello (lub innego
likieru cytrynowego)400 ml creme fraiche*
Maliny i połowę
cukru rozgnieść widelcem. Kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania
cukier i limoncello. Creme fraiche również ubić (nie ubije się tak dobrze, jak kremówka). Ubitą kremówkę wymieszać z creme fraiche. Dodać
maliny i wymieszać tylko kilka
razy, by dały efekt marmurka.Formę keksówkę o wymiarach 19 x 12 cm wyłożyć folią aluminiową. Wlać masę, wyrównać. Przykryć folią, zamrozić.
Sos malinowy (coulis):220 g
malin (mogą być mrożone, wtedy wcześniej trzeba je rozmrozić na bibułce)2 łyżki drobnego
cukru2 łyżki limoncello
Maliny,
cukier i
likier połączyć, rozgnieść wildelcem, przetrzeć przez sitko.Zarówno semifreddo jak i coulis mogą być zamrożone do miesiąca czasu. Przed podaniem semifreddo przełożyć do lodówki na godzinę. Podawać z
malinami.Smacznego :)* creme fraiche - jest rodzajem kwaśnej
śmietany; mniej kwaśna niż tradycyjna, bardziej kremowa i bardzo gęsta, zawierająca około 30 procent tłuszczu. Można ją zrobić w warunkach domowych - wystarczy zakwasić
śmietanę kremówkę (36%) niewielką ilością
maślanki, pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aż bakterie 'przetrawią' kremówkę /źródło Wikipedia/.