Wykonanie

Najsmaczniejsze ptysie, jakie można sobie wymarzyć. Ciasto parzone jest perfekcyjne i bardzo lekkie. Z przepisu na nie korzystam od lat. Do wyboru z nadzieniem z
bitej śmietany lub piankowym nadzieniem
galaretkowym. Czyż nie są słodkie? ;-)Składniki na ciasto:1 szklanka
wody (250 ml)125 g
masła lub
margaryny do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej4
jajkaW rondelku z grubym dnem zagotować
wodę z
masłem lub
margaryną. Na gotującą się
wodę wsypać
mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.Ostudzone ciasto zmiksować z
jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.Na blaszkę wysmarowaną
masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.Ptysie nadziewamy
bitą śmietaną lub różową masą piankową.Różowa masa piankowa:4
białkapół szklanki drobnego
cukru lub
cukru pudru1 opakowanie
galaretki wiśniowej1 szklanka
wody (250 ml)
Białka z
cukrem ubić nad parą na sztywna pianę.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance
wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych
białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko).Uwaga: ptysie na załączonych zdjęciach są z
bitą śmietaną.Smacznego :-).
