Wykonanie

W zasadzie jest to omlet na nasz domowy sposób, ale wiem, że niektórzy z Was też takie przyrządzają. Jest puszysty, delikatny,
biszkoptowy. Inne zbyt mocno przypominają nam... jajecznicę lub naleśniki ;-). Szybki do wykonania na późne śniadanie, a najlepszy z domowej roboty
dżemem truskawkowym. Mniam!Składniki (na średniej wielkości patelnię):3
jajkaszczypta
soli3 łyżki
mąki pszennejProporcje są bardzo proste: na każde
jajko przypada 1 łyżka
mąki.Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodać
żółtka, nadal ubijać.
Mąkę przesiać, następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Gotowe ciasto delikatnie wylać na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju. Smażyć z obu stron na kolor złocisty.Podawać na ciepło, z
konfiturą,
jogurtem,
owocami, sosem
czekoladowym... z czym lubicie.Smacznego :-).