Wykonanie
Po pracowitym tygodniu nadchodzi leniwy weekend (no, może nie dla wszystkich), więc proponuje dziś klasyczne pierogi leniwe. Po tradycyjne przepisy zawsze sięgam do kultowej książki kucharskiej "Kuchnia Polska" (Wyd. PWE), która nigdy nie zawodzi, ... a te leniwe, są zawsze wychodzą mięciutkie i pyszniutkie :) Proponuję podawać z
jogurtem naturalnym i
cukrem. W ogóle uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski, kopytka pyzy i inne takie..., więc wkrótce pewnie też pojawią na moim blogu.
Składniki:0,5 kg
twarogu,3
jaja,1 szkl.
mąki pszennej,
sól.Dodatkowo:
mąka do podsypania,
jogurt i
cukier.
Ser przecisnąć przez praskę.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno z odrobiną
soli.
Ser utrzeć z
żółtkami. Wsypać
mąkę i dodać ubite
biłka delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie oprószyć
mąką, uformować wałeczek o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczyć i kroić ukośnie. Wrzucać partiami do wrzątku, gotować około minuty od momentu zagotowania
wody.
Potem można je wrzucić na patelnię i delikatnie podsmażyć na masełku. Ja tak robię :)