Wykonanie
Miałam ochotę na najzwyklejszy na świecie sernik. Biały, bez dodatków, po prostu czysty
twaróg. Znalazłam przepis na 'Heavenly cheesecake' i.. spodobała mi się nazwa ;-). Czy w smaku jest niebiański? Przekonajcie się sami ;-).* Sernik jest low-fat, bez dodatku tłuszczu.Składniki:pół szklanki pokruszonych
ciastek pełnoziarnistych typu digestive900 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/4 łyżeczki ekstraktu z
migdałów2 całe
jajka3
białkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Formę tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.Na dno formy wysypać pokruszone
ciastka, wyrównać.W misie miksera umieścić wszystkie pozostałe składniki na masę
serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serowa wylać na spód okruszkowy.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .