ßßß
Dawno żadne muffiny nie smakowały mi tak bardzo. Są rewelacyjne, mięciutkie, smakują jak małe drożdżówki ze śliwkami. Będą jednymi z moich naj...Składniki na około 12 sztuk:2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 duże jajka, roztrzepane120 g drobnego cukru do wypiekówpół szklanki oleju słonecznikowego300 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (opcjonalnie jogurtu naturalnego)5 dużych śliwek, pokrojonych na małe kawałkiDo posypania:1/4 szklanki cukru demeraraWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tradycyjnie - do naczynia przesiać i wymieszać w nim składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka z cukrem, olej, śmietanę.Połączyć zawartość obu naczyń - wymieszać rózgą lub widelcem, dodając na koniec śliwki. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.Ciasto wyłożyć do formy na muffiny wyłożonej wcześniej papilotkami, prawie do pełna, po wierzchu posypać cukrem demerara.Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyjąć z formy. Studzić na kratce.Smacznego :-).