ßßß
 
            
         P yszne, ze zdrową żurawiną, którą wciskam wszędzie, gdzie tylko się da ;-). Szybkie do przyrządzenia, mało skomplikowane do wykonania - to zresztą zaleta każdych muffinek. Polecam bardzo!Składniki na 12 muffinek:2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 szklanki maślanki1/3 szklanki mleka60 g masła, roztopionego1 duże jajko3 łyżki kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej1 szklanka świeżej, mrożonej lub suszonej żurawinyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę pszenną, drobny cukier, proszek do pieczenia, sodę, przesiane kakao i przyprawę korzenną. W drugim naczyniu składniki mokre: maślankę, mleko, masło, lekko roztrzepane jajko.Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać widelcem lub łyżką, nie miksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę mleka. Na końcu dodać żurawinę, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć prawie do pełna papilotek.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
P yszne, ze zdrową żurawiną, którą wciskam wszędzie, gdzie tylko się da ;-). Szybkie do przyrządzenia, mało skomplikowane do wykonania - to zresztą zaleta każdych muffinek. Polecam bardzo!Składniki na 12 muffinek:2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 szklanki maślanki1/3 szklanki mleka60 g masła, roztopionego1 duże jajko3 łyżki kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej1 szklanka świeżej, mrożonej lub suszonej żurawinyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę pszenną, drobny cukier, proszek do pieczenia, sodę, przesiane kakao i przyprawę korzenną. W drugim naczyniu składniki mokre: maślankę, mleko, masło, lekko roztrzepane jajko.Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać widelcem lub łyżką, nie miksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę mleka. Na końcu dodać żurawinę, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć prawie do pełna papilotek.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).