Wykonanie
Czas na korzystanie z zapasów w naszych zamrażarkach. Choć jeszcze 3 zziębnięte czerwone
maliny wiszą na krzaczku w ogródku, od 3 tygodni już ich nie zbieramy ... A takie dobre są w tych muffinkach! I można wykorzystać inne drobne zamrożone
owoce, polecam :). Przepis Anne Sheasby z 'The big book of bread'.Składniki na 10 muffinek:115 g
mąki razowej85 g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaszczypta
soli55 g roztopionego
masła55 g drobnego
cukru1
jajko, roztrzepane200 ml
mleka115 g zamrożonych
malincukier puder, do posypaniaW jednej misce połączyć składniki suche, w drugiej mokre. Wymieszać ich zawartość razem, na końcu wmieszać
maliny.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta.Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce. Posypać pudrem.Smacznego :)