Wykonanie

Jeśli macie jeszcze zapasy pasty tahini, teraz już nie musicie daleko szukać możliwości jej wykorzystania.
Lody są niesamowite! Smak
chałwy jest bajeczny, a na dodatek nie są przesłodzone.
Lody przygotowujemy bez dodatku
jajek, na
mleku skondensowanym, co upraszcza sam etap przygotowania. Do
lodów bardzo będą pasowały posiekane, podprażone
ziemne orzeszki. Bardzo polecam :-).Składniki na około 1 litr
lodów:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (300 g)pół szklanki pasty sezamowej tahini*300 ml
śmietany kremówki 36%1,5 szklanki pełnego
mleka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 - 5 łyżek
mioduWszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Podgrzewać, mieszając, by składniki się połączyły, do gładkości. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).Mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszankę z lodówki zmiksować, by
lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka
razy zamieszać w pojemniku łyżką lub mikserem, by nie wytworzyły się kryształki
lodu.* przepis na domową pastę
sezamową tahini we wpisie o ciasteczkach
chałwowych