ßßß Cookit - przepis na Lody chałwowe (z tahini)

Lody chałwowe (z tahini)

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie jeszcze zapasy pasty tahini, teraz już nie musicie daleko szukać możliwości jej wykorzystania. Lody są niesamowite! Smak chałwy jest bajeczny, a na dodatek nie są przesłodzone. Lody przygotowujemy bez dodatku jajek, na mleku skondensowanym, co upraszcza sam etap przygotowania. Do lodów bardzo będą pasowały posiekane, podprażone ziemne orzeszki. Bardzo polecam :-).
Składniki na około 1 litr lodów:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (300 g)
pół szklanki pasty sezamowej tahini*
300 ml śmietany kremówki 36%
1,5 szklanki pełnego mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 - 5 łyżek miodu
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Podgrzewać, mieszając, by składniki się połączyły, do gładkości. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).
Mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszankę z lodówki zmiksować, by lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zamieszać w pojemniku łyżką lub mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu.
* przepis na domową pastę sezamową tahini we wpisie o ciasteczkach chałwowych
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-chalwowe-z-tahini