Wykonanie

Prosty przepis na puchate
lody bez maszyny. Masa lodowa do przygotowania w 3 minuty, jeśli w lodówce mamy już przygotowany malinowy krem (
curd),
cytrynowy, z
marakui, ale też
limonkowy,
pomarańczowy,
porzeczkowy lub
jagodowy :-). Dzięki sporej zawartości
jajek w kremie oraz tłuszczu
lody nie wymagają przygotowywania w maszynie do
lodów. To bardzo duże ułatwienie! Otrzymane
lody nie są light, smakują jak najlepsze, prawdziwe
lody :-).Składniki na 800 ml
lodów:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej
curd, czyli
owocowy krem, schłodzony np. malinowy
curd,
cytrynowy curd,
curd z
owoców marakui,
curd z
mango (przygotowany z całej porcji w podlinkowanym przepisie czyli około 1,5 szklanki
curdu)opcjonalnie - małe kawałeczki
owoców, otarta skórka z
cytrusów itp.Nie może być prościej. W misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę i ubić na sztywno, pod sam koniec miksowania dodając całą porcję (1,5 szklanki) schłodzonego
owocowego curdu . Zmiksować do połączenia i otrzymania gęstego kremu (uważając, by krem się nie zwarzył, nie miksować bardzo długo).Przygotowaną mieszankę przełożyć do płaskiego pojemniczka z pokrywką i zamrozić. Po 4 - 5 godzinach
lody są zazwyczaj gotowe. Po nocy twardnieją, trzeba je wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem.Uwaga: w przepisie użyłam 300 ml kremówki, takie są opakowania w UK. Jeśli Twoja kremówka to opakowanie 250 ml, nie ma konieczności dokupowania kolejnej, można wykorzystać 250 ml.
Curd najlepiej przygotować dzień wcześniej.Smacznego :-).
