ßßß Cookit - przepis na Kruche cytrynowe rozetki

Kruche cytrynowe rozetki

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka na wzór 'chocolate melting moments', ale w wersji białej i pachnącej cytryną. Bardzo mocno kruche, bardzo mocno maślane, tak samo rozpływają się w ustach. No i kocham je wyciskać przez szprycę...
Składniki na około 50 - 60 sztuk:
250 g masła, w temperaturze pokojowej
otarta skórka z 1 niedużej cytryny
40 g cukru pudru
225 g mąki pszennej
75 g skrobi ziemniaczanej
Masło, cukier i skórkę z cytryny umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać mąkę i skrobię, zmiksować do gładkości.
Masę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ozdobne rozetki. Nie ma potrzeby zachowywania dużych odstępów, nie urosną. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Przed zdjęciem z blachy odczekać 10 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cytrynowe-rozetki