Wykonanie
Ciasteczka na wzór 'chocolate melting moments', ale w wersji białej i pachnącej
cytryną. Bardzo mocno kruche, bardzo mocno maślane, tak samo rozpływają się w ustach. No i kocham je wyciskać przez szprycę...Składniki na około 50 - 60 sztuk:250 g
masła, w temperaturze pokojowejotarta skórka z 1 niedużej
cytryny40 g
cukru pudru225 g
mąki pszennej75 g
skrobi ziemniaczanejMasło,
cukier i
skórkę z cytryny umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodać
mąkę i
skrobię, zmiksować do gładkości.Masę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ozdobne rozetki. Nie ma potrzeby zachowywania dużych odstępów, nie urosną. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Przed zdjęciem z blachy odczekać 10 minut. Studzić na kratce.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'.