Wykonanie

Niezwykły smak, niezwykła krajanka. Brak mi słów, by powiedzieć, jaka jest pyszna. Kruchość i lekkość kruszonki z
płatków owsianych, jeszcze ciepłe, pachnące
maliny, mmm… Polecam!Składniki:200 g
mąki pszennej200 g
płatków owsianych250 g
masła140 g jasnego
cukru muscovadoskórka otarta z 1
cytryny100 g orzeszków
pini250 g
malin (mogą być mrożone)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać
mąkę pszenną,
płatki i
masło, wyrabiając palcami na jak na kruszonkę. Dodać
cukier,
skórkę z cytryny i 3/4
orzeszków piniowych - dalej wyrabiać
między palcami. Całość ma przypominać klejącą, grudkowatą kruszonkę.2/3 kruszonki wcisnąć w wyłożoną papierem kwadratową formę o
boku 23 cm. Na nią wyłożyć równomiernie
maliny, następnie na
maliny wysypać resztę kruszonki, posypać pozostałymi orzeszkami.Piec w temperaturze 190ºC przez około 35 - 40 minut. Wyjać, pokroić na 12 części,
póki ciepłe.Smacznego :-).

Źródło przepisu - GoodFood magazine '101 cakes and bakes'.