ßßß Cookit - przepis na Irish soda bread

Irish soda bread

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny chleb irlandzki pieczony na sodzie. Często z dodatkami w postaci orzechów lub rodzynków. Szybki, mało skomplikowany i bardzo smaczny. Mimo, że miał być najlepszy od razu po upieczeniu, był bardzo dobry i miękki nawet na trzeci dzień. Polecam :-).
Składniki na 1 duży bochenek:
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
25 g masła, w temperaturze pokojowej
500 ml maślanki lub kefiru
Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane i miękkie masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na kształt bochenka o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce.
Przechowywać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w postaci kromek.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z BBC GoodFood 'Best of British'.​
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/irish-soda-bread