Wykonanie

Tradycyjny
chleb irlandzki pieczony na sodzie. Często z dodatkami w postaci
orzechów lub
rodzynków. Szybki, mało skomplikowany i bardzo smaczny. Mimo, że miał być najlepszy od razu po upieczeniu, był bardzo dobry i miękki nawet na trzeci dzień. Polecam :-).Składniki na 1 duży bochenek:250 g
mąki pszennej250 g
mąki pszennej razowej100 g
płatków owsianych1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli25 g
masła, w temperaturze pokojowej500 ml
maślanki lub
kefiruSuche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane i miękkie
masło, wlać
maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na kształt bochenka o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od
spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce.Przechowywać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w postaci kromek.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z BBC GoodFood 'Best of British'.