ßßß
Składniki na 1 duży bochenek:- 250 mąki pszennej typ 500- 250g mąki pszennej razowej (lub 500g mąki typ 500)- 100g płatków owsianych- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 łyżeczka soli- 25 g miękkiego masła- 500 ml maślanki lub kefiruPrzygotowanie:Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach./wydrukuj przepis/