Wykonanie
Nigdy tak szybko nie wykonałam zadania z Weekendowej Piekarni. Kiedy przyszłam z pracy w środę odkryłam przepis, który zaproponował
Kuba i pomyślałam, że to jest to.
Chleb pieczony w weekend już się skończył, a ja nie miałam czasu, żeby czekać na wyrastanie.
Plan był taki, że wybrać się do piekarni, ale jak się okazało piekarnia przyszła do mnie.

Składniki na 1 duży bochenek:- 250
mąki pszennej typ 500- 250g
mąki pszennej razowej (lub 500g
mąki typ 500)- 100g
płatków owsianych- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka
soli- 25 g miękkiego
masła- 500 ml
maślanki lub
kefiruPrzygotowanie:Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane
masło, wlać
maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od
spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach./wydrukuj przepis/