ßßß Cookit - przepis na Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

nazwa

Wykonanie

Chlebek na Dzień Św. Patryka...
Składniki;
510 g mąki pszennej razowej,
170 g mąki pszennej tortowej,
1,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
100 g masła.
1/2 łyżeczki soli,
2,5 szklanki maślanki,
1 jajko,
Wykonanie;
Oba rodzaje mąki,cukier,sól miksujemy z masłem przez 10 minut. Dodajemy maślankę i miksujemy. Masę przekładamy do foremki wcześniej przygotowanej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy mąką razową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut.
Źródło " Kuchnia"
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/03/irlandzki-chleb-sodowy.html