ßßß
Bułeczki z pysznym nadzieniem (na wzór sałatki greckiej), które smakują prawie tak dobrze jak pizza ;-). Z chrupiącą, twardą skórką i miękkim miąższem. Na ciepło dużo lepsze, niż po ostudzeniu. Znakomite jako osobny posiłek, lub dodatek do np. sałatek. Ser feta można zastąpić mozzarellą i nadać im w ten sposób odrobinę włoskiego akcentu…Składniki na około 16 bułeczek:550 g mąki pszennej chlebowej10 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy300 ml letniej wodyNadzienie:100 g sera feta, startego50 g suszonych pomidorów, posiekanych2 papryki czerwone, podpieczone, posiekane12 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki1 łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego)Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Każdą z nich rozwałkować na placek około 10 cm średnicy, na środek nałożyć około 2 łyżeczek (ja nakładałam czubate) nadzienia, skleić, odłożyć na blaszkę. Bułeczki kłaść w niedużych odległościach od siebie, tak, by podczas pieczenia się połączyły. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem lekko oprószyć mąką.Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wyjąć, podawać ciepłe.Metoda dla maszynistów:Składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (1,5 h), następnie ciasto wyjąć, chwilę wyrobić, podzielić na 16 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).Przepis Paula Gaylera z 'World breads', zmodyfikowany.