Wykonanie

Często testujemy nowe przepisy na
spody do pizzy. Ten pochodzi z 'The Australian Women's Weekly' - 'Muffins, scones and breads'. Ciasto jest grube, sprężyste, miękkie. Można się najeść:-). U mnie z dodatkami:
serem feta,
szpinakiem i
pomidorkami. Było smacznie :-)Składniki:2 łyżeczki suchych
drożdży (7 g)1 łyżeczka
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej (375 g)1 szklanka ciepłej
wody (250 ml)pół łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
kaszy manny (40 g)Połączyć
drożdże,
cukier, 1 łyżkę
mąki i
wodę (nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do rozpuszczenia
drożdży. Odstawić na 10 minut. Pozostała
mąkę wymieszać z
solą, dodać miksturę z
drożdżami i
oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, do podwojenia objętości.Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię wysypaną połową
kaszy manny, zagnieść raz jeszcze. Wyłożyć do formy kwadratowej o
boku 32 cm (u mnie dwie formy 17 x 27 cm), wysypanej na spodzie resztą
kaszy.Nałożyć sos, dodatki. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.Smacznego :)
