ßßß
Często testujemy nowe przepisy na spody do pizzy. Ten pochodzi z 'The Australian Women's Weekly' - 'Muffins, scones and breads'. Ciasto jest grube, sprężyste, miękkie. Można się najeść:-). U mnie z dodatkami: serem feta, szpinakiem i pomidorkami. Było smacznie :-)Składniki:2 łyżeczki suchych drożdży (7 g)1 łyżeczka cukru2,5 szklanki mąki pszennej (375 g)1 szklanka ciepłej wody (250 ml)pół łyżeczki soli2 łyżki oliwy z oliwek1/4 szklanki kaszy manny (40 g)Połączyć drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i wodę (nie gorącą!) w małym naczyniu, mieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 10 minut. Pozostała mąkę wymieszać z solą, dodać miksturę z drożdżami i oliwę, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, na 1 godzinę, do podwojenia objętości.Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię wysypaną połową kaszy manny, zagnieść raz jeszcze. Wyłożyć do formy kwadratowej o boku 32 cm (u mnie dwie formy 17 x 27 cm), wysypanej na spodzie resztą kaszy.Nałożyć sos, dodatki. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC.Smacznego :)