Wykonanie
W wersji
śniadaniowej sprawdza się super :)Potrzebujemy:5 dużych
jajek3/4 szklanki
cukru( w tym przepisie szklanka ma 300ml)1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok 1kg
jabłek( w zależności od wielkości
jabłek tyle,żeby wystarczyło na przykrycie dna foremki do pieczenia)
Jabłka obieramy,dzielimy na ósemki i kroimy w plasterki.Rozkładamy na blaszce (koniecznie!) wyłożonej papierem do pieczenia.Wedle uznania można je posypać
cukrem i
cynamonem.Według mnie nie trzeba dosładzać,ewentualnie przy bardzo kwaśnych jabłkach.Jedyny warunek co do wyboru
jabłek- nie mogą być zbyt wodniste/soczyste.Zbyt dużo soku może spowodować zakalec.
Jajka w całości miksujemy z
cukrem aż piana lekko pojaśnieje i
cukier się rozpuści.Wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy, ja to zwykle robię przy pomocy miksera na najmniejszych obrotach.Ciasto wylewamy na przygotowane
jabłka i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 160st na ok 40minWażne:Ustaw temperaturę w jakiej zwykle pieczesz
biszkopt!Gdy
biszkopt będzie upieczony( patyczek suchy) wyjmujemy blaszkę z piekarnika i odwracając blaszkę do góry dnem "wyrzucamy" zawartość na uprzednioprzygotowaną ściereczkę tak,żeby
biszkopt znalazł się na dole a
jabłka na górze.Zdejmujemy papier i za pomocą ściereczki zwijamy z wyczuciem roladę i zostawiamy do ostygnięcia.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.Prosta, szybka i smaczna. Naprawdę trudno ją zepsuć :)Polecam.