Wykonanie
Nazywam go "Z
bezą" ale siostra mnie oświeciła,że ma swoją nazwę :) Królewiec albo Tort KrólewskiSkładniki i wykonanie:_Beza_4
białka3/4 szklanki
cukruszczypta
soliBiałka z dodatkiem
soli spieniamy za pomocą miksera stopniowo zwiększając obroty.Gdy będą ubite na sztywno dodajemy stopniowo
cukier ubijając aż masa będzie lśniąca bez kryształków
cukru.Przekładamy
bezę do blaszki(zależy jaki chcemy
mieć kształt całości) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st.Po ok 15min temperaturę zmniejszamy do 150st i suszymy przy uchylonym piekarniku ok 1,5h.To już wedle uznania.Ja lubię
bezę kruchą i
beżową :) Jeśli ktoś lubi miękkie wnętrze skraca czas pieczenia.Można przygotować wcześniej, dobrze się przechowuje w chłodnym suchym miejscu._Masa_3
jajka1/2-1 szklanki
cukru( w zależności od upodobań, dla mnie z całej szklanki jest przy
bezie za słodka)2-3 łyżki
kawy rozpuszczalnej ( ja robię z rozpuszczalnej Inki i
daję jej więcej tak ok 0,5szkl próbując jakie nasycenie mi odpowiada)1 łyżka spirytusu/wódki( albo 2łyzki domowego ekstraktu
waniliowego)1 kostka
masła*
Jajka (w całości) ubijamy za pomocą miksera z
cukrem na parze, aż masa wyraźnie zgęstnieje i podwoi objętość oraz będzie mocno ciepła.Trwa to ok 10-15min**Dodajemy
kawę i miksujemy do jej rozpuszczenia.Zdejmujemy z pary i odstawiamy do wystygnięcia.Ja zwykle rozprowadzam na powierzchni cienką warstwę
masła-zapobiega to powstawaniu kruchej warstewki na powierzchni.Po wystygnięciu miksujemy z
masłem(temperatura pokojowa), na końcu dodając odrobinę
alkoholu do wyostrzenia smaku masy.*,** nie przepadam za
maślanymi masami i z mojego doświadczenia wynika,że im dłużej ubijamy
jajka na parze (i powstała masa jest gęstsza) tym mniej można dodać później
masła dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.Zwykle dodaję 2/3 kostki(200g)._Biszkopt_Tym razem zrobiłam
orzechową wersję bezglutenową( nie ma w nim też
proszku do pieczenia)5
jajek( podzielone na
białka i
żółtka)szczypta
soli0,5 szklanka
cukru1 szklanka zmielonych
orzechów włoskich2 łyżki
mąki gryczanejBiałka miksujemy z
solą i dodawanym stopniowo
cukrem na sztywną lśniącą pianę.Po ubiciu
białek dodajemy po kolei
żółtka i miksujemy na wolnych obrotach.Wsypujemy
mąkę i
orzechy mieszając delikatnie do połączenia składników.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st na ok 40min.Składamy warstwy wg uznania.