Wykonanie
około 200 pierniczków czas przygotowania 2 godzinySkładniki:pół kilograma
mąki1 szklanka
mąki do posypania ciasta1 mały słoik
miodupół szklanki
cukru1 łyżeczka
sody1 paczka
przyprawy do piernika2
jajkaćwierć kostki
masłacoś do ozdobieniaWyłóż na stolnicę
mąkę ,
cukier ,
sodę i
przyprawę do piernika.Zmieszaj je , zrób wgłębienie i dodaj
miód ,
masło i wbij
jajka. Zagnieć razem wszystkie składniki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli będzie kleiło się do rąk dodaj trochę
mąki. Na stolnicę wysyp
mąkę ze szklanki i rozwałkuj ciasto. Następnie powycinaj foremkami różne wzory. Ułóż je na blaszce i włóż je do nagrzanego piekarnika. Piecz je około 10-15 minut w temperaturze 160-180 stopni. Upieczone pierniczki udekoruj według gustu.SMACZNEGO!