Wykonanie
Składniki na ok 25szt
ciasteczek:1 szkl
mąki pszennej1/3szkl ciemnego
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2szkl
cukru100g miękkiego
masła1 małe
jajko70g
gorzkiej czekolady(posiekanej)Suche składniki wymieszać, dodać
masło, palcami rozetrzeć na kruszonkę.Wbić
jajko i krótko wyrobić elastyczne ciasto.Dodać posiekaną drobno
czekoladę i zagnieść do połączenia.Urywać kawałki ciasta tocząc w dłoniach kulki wielkości
orzecha włoskiego, delikatnie rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W przepisie oryginalnym roluje się wałek i ucina "plasterki" z których każdy obtacza się
cukrem pudrem, mi takie nie smakują ale można spróbować i tak i tak.Piec w 180st ok 15min