Wykonanie
200g
pszennej maki30g
maki ryzowej albo ziemniaczanej160g zimnego
masla pokrojonego w kostke1
jajko5 lyzek
sera parmenskiego(utartego)2 lyzki drobno posiekanego
rozmarynu1/2 lyzeczki posiekanej suchej
papryczki chili , ja
daje cala1/2 do 1 lyzki
solido dekoracji:
jajko rozmacone z
mlekiem i igly
rozmarynu z okolo dwoch galzek
Maki przesiac do duzej misy, dodac pozostale skladniki i wymieszac najpierw mikserem (haki) a
potem recznie do uzyskania gladkiej masy.Zawinac w folie i wstawic do lodowki na przynajmniej pol godziny.Piekarnik nagrzac do 150 stopni (termoobieg 130°C).Na posypanej
maka stolnic ciasto rozwalkowac na grubosc 3-5 mm. Pokroic w okolo 3 centymetrowe paski o dowolnej dlugosci. Umiescic na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i posmarowac
jajkiem rozmaconym z
mlekiem, posypac igielkami swiezego
rozmarynu.Piec 25-30 minut.Najlepiej smakuja oczywiscie latem do dobrego
czerwonego wina.