Wykonanie
To wersja dietetycznych pączków. Z powodzeniem zastąpiły tradycyjne tłuste pączki. Z przepisu wyszło 16 niewielkich pączków.Składniki:250 g
mąki tortowej,100 ml
mleka,25 g świeżych
drożdży,1
jajko,1
żółtko,1 łyżka
cukru,1/2 łyżeczki
soli,20 g
masła,
skórka z cytryny,
aromat waniliowy,
dżem do nadziewania.Z
drożdży,
cukru, letniego
mleka i 1-2 łyżek
mąki zrobić zaczyn. Do wyrośniętego dodać
jajko i
żółtko i zmiksować lub roztrzepać rózgą do uzyskania pianki. Dodać przesianą
mąkę,
skórkę cytrynową,
sól i aromat.Wyrabiać ciasto ok 5 min. Po tym czasie dodać roztopione, przestudzone
masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 2 minuty. Ciasto odstawić na jakieś 40 - 50 min, do podwojenia objętości. Wyrośnięte zagnieść, rozpłaszczyć lub rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać koła, ok. 8 cm, nakładać łyżeczkę
dżemu, zlepiać i układać w sporych odstępach na wyłożonej papierem blasze złączeniem do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz.Piec w 180 st. ok 15 min. Po lekkim zrumienieniu skórki, posmarować ją
mlekiem i dopiec.Pączki polukrować lub posypać
cukrem pudrem.