Wykonanie
Gdy mam upiec tort zawsze
biszkopt robię wg przepisu mojej mamy :)Uwielbiam ten
biszkopt. Nie którzy uważają, że jest za suchy ale mi w zupełności to nie przeszkadza ponieważ zawsze go nasączam.Składniki:- 6
jajek- 1,5 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki tortowej- 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
cukier waniliowyJajka z
cukrem oraz
cukrem waniliowym wymieszać robotem tak by nie było czuć grudek
cukru. Masa powinna być puszysta i zapełnić prawie całą miskę w której wyrabiamy masę.Gdy masa z
cukru będzie gotowa powoli wsypujemy przesianą
mąkę wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką w jedną stronę.Nie należy mieszać masy po dodaniu
mąki mikserem ponieważ ciasto zmniejszy swoją objętość i nie po upieczeniu nie będzie tak puszysta ani nie wyrośnie tak pięknie.
Mąkę najlepiej wsypywać po ściankach miski, dzięki temu masa z
jajek i
cukru nam nie powinna opaść.Masę przelewam do formy i piekę w piekarniku ok 50 minut w 180 stopniach.Jeśli nie chcesz by ciasto przypiekło się u góry należy je nakryć folią aluminiową.