Wykonanie
Składniki na jedną keksówkę (moja ma 28x11cm):Spód:
Herbatniki (ok.6 sztuk).Masa:2,5 tabliczki
białej czekoladyłyżka
masła1/3 szkl.
mleka3 łyżki zielonej
herbaty matchakilka plasterków suszonego
kiwi ( suszyłam jeden dzień na kaloryferze)inne dodatki wg uznania, u mnie:
migdały, suszone
jagody goji, suszone
płatki bławatka
Czekoladę,
masło i
mleko rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Kiedy
czekolada jest już całkowicie rozpuszczona wsypujemy po trochu zieloną
herbatę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
herbaty - można dosypać więcej, lub mniej w zależności od koloru, jaki chcemy osiągnąć.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy
herbatniki jeden obok drugiego.Wylewamy całą masę na spód i dekorujemy dodatkami lekko dociskając do
spodu. Po przestudzeniu wkładamy krajankę do lodówki - najlepiej jeśli pokroimy ją dopiero następnego dnia - moja, robiona była w pośpiechu, więc widać jak się rozpływa na dłoniach :)Nie każdy lubi zieloną
herbatę, ale w tym wydaniu jej smak jest mniej intensywny.Smacznego!