Wykonanie
Można też przepis mój zobaczyć na moim blogu mojprzepisna.pl (tam będzie ze zdjęciami)Podzielę się z
wami przepisem na rogaliki z
jabłkami, robiłam je dla rodzinki i byli zachwyceni, a przy tym przemyciłam tą zdrowszą
mąkę :).Składniki na 12 małych rogalików:100 gr
mąki pszennej (u mnie typ 650 z Biedronki)80 gr
mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000 z Biedronki)20 gr
otrębów pszennych100 ml
mleka (może być roślinne)1 łyżka
mleka w proszku (może być roślinne),
mleko to nie jest konieczne1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli50 ml
wody zimnej40 ml
oleju roślinnego (rzepakowego,
słonecznikowe lub z pestek
winogron)20 gr
drożdży świeżychNadzienie:3 małe
jabłka40 ml
mleka do posmarowania
Jabłka umyć, przekroić na 4 części, wyciąć gniada nasienne (nie trzeba obierać ze skórki).Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Wszystkie składniki oprócz
jabłek wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany
olejem. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Będzie to długo trwało (około 15 min intensywnego wyrabiania). Nie należy podsypywać
mąką bo z rogalików zrobią się twarde gnieciuchy. Można wyrobić w robocie z hakiem do
drożdżowego, wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie się kleić do ścianek misy (około 10 min).Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
olejem, przykryć ściereczką, odstawić w cieplejsze miejsce, do momentu aż podwoi objętość, w zależności od temperatury w pomieszczeniu może to potrwać od godziny do 3 godzin.Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na okrąg o średnicy 30-40 cm, podzielić na 12 części, u podstawy trójkąta, na każdą część położyć
jabłko rozcięciem do góry, zawinąć, odłożyć na blaszkę. Posmarować każdego rogalika
mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawiać na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec 20-25 min, do zarumienienia.Można też przepis mój zobaczyć na moim blogu mojprzepisna.plSmacznego!