Wykonanie
Bardzo latwy przepis na smaczny i zdrowy
chleb. Ciasto nie wymaga wyrabiania, ani wyrastania.600 g
maki orkiszowej razowej, albo pszennej razowej60 g
ziaren slonecznika60 g ziarenek
sezamu60 g
siemienia lnianego2 lyzeczki
soli1 op. suchych
drozdzy (na 500 g
maki)2.5 lyzki
octu jablkowego albo innego
owocowegoWszystkie skladniki (oprocz
octu) wymieszac w misce.
Ocet wymieszac z 600 ml. letniej
wody i dodac do suchych skladnikow, wymieszac krotko lyzka az skladniki sie polacza i powstanie ciasto.Forme (keksowke) wysmarowac
maslem i oproszyc
maka. Przelozyc do niej ciasto i od razu(!) wstawic do zimnego(!) piekarnika. Teraz dopiero nastawic piekarnik na 200°C (termoobieg 180°C) i piec ok. 60 min.