Wykonanie
Zamówienie dostałam.Na wykonanie sernika dla mojej imienniczki, 15 letniej przesympatycznej dziewczyny uczulonej na
czekoladę i gluten( to mniej).Dwa tygodnie myślałam co by tu dziecku zrobić, żeby smakowało i było w miarę zdrowe oraz smacznie i kojarzące się z tradycyjnymi polskimi przejedzonymi Świętami.Wymyśliłam:
kawowo waniliowy sernik na spodzie z
ciastek owsianych wymieszanych z
otrębami owsianymi i polewą karmelową.Składniki na spód ( tortownica 26 cm)300 g
ciastek owsianych ( wzięłam sante, bo innych nie było). pokruszonych0,5 szkl.
otrębów owsianych0,5 kostki
masłapasta waniliowa - 0 . 5 małej łyżeczki.Suche składniki wymieszałam z roztopionym
masłem, wysypałam do tortownicy, mocno utupałam łyżką i wsadziłam do lodówki.Wierzch:1 kg
twarogu 3 krotnie zmielonego( świetna jest Piątnica, ale miałam z gospodarstwa ekologicznego to wrzuciłam)0,5 kg
mascarpone8 jaj1 szkl
cukru4 łyżki
kawy rozpuszczalnej ill's burbon
vanilia rozpuszczonej 0,5 szkl gorącej
wody i lekko wystudzonej400 g - jedno opakowanie
śmietanki kremówki. (Ekologicznej jak niestety macie. jak nie może być normalna, słodka 18% nawet)Wszystkie składniki wymieszałam mikserem do połączenia, wylałam na schłodzony spód i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 2 h . Piekłam w kąpieli
wodnej co u mnie oznacza naczynie żaroodporne wypełnione na maxa
wodą, postawione poniżej formy z
ciastemUpieczone ciasto jest sprężyste, czyli jak się położy na nim palec to się nie zapadnie w serniku, nie ubrudzi
ciastem i nie ma co liczyć na oblizanie.Sernik pozostawiam w spokoju i bez
wody w lekko uchylonym piekarniku.Po wystudzeniu oblewam ciepłą masą kajmakową z puszki z dodatkiem kilku łyżek gorącej
śmietanki w której rozpuściłam łyżeczkę dowolnej
kawy(Ilość
śmietanki zależy od gęstości masy , która, mimo że wytworzona przez tego samego producenta ma zadziwiającą skłonność do przeróżnych konsystencji)Całość należy wstawić do lodówki i poczekać aż stężeje.