Wykonanie
Przepis pochodzi z programu Marthy:1 kostka
masła (200g)1,5 szkl.
cukruUbić
masło z
cukrem na puszystą, jasną masę.2 całe
jajka (uwaga! muszą
mieć temperaturę pokojową ! bo masa się zważy)
Jajka dodawać pojedynczo do masy. Nie można ubijać ciasta zbyt długo.łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDodać do masy (ciągle ubijając).2 szkl.
ricottyDodać po chwili do masy. Miksować do połączenia, ale nie dłużej (masa będzie delikatna).łyżeczka
soli3,5 szkl.
mąki2 łyżki
proszku do pieczeniaWymieszać sypkie składniki, przesiać i dodać do kremowej masy (powoli i dokładnie).Wykładamy na formę. Pieczemy przez 20-25 min. w 180 stopniach. Z gotowego (ostygniętego) ciasta wycinamy misie specjalną foremką, następnie ścinamy górę misia, by był równy. Dekorujemy np,
cukrem pudrem, albo
czekoladą.Gotowe i smacznego.