Wykonanie
Witam, chciałabym podzielić się z przepisem na
chleb, który piekę już ponad rok, regularnie co tydzień. Przepis jest tak dobry, że "zaraziłam" nim moją szwagierkę, jej brata, jej siostrę, moje 2 przyjaciółki.
Chleb jest bardzo prosty, tajemnica polega na dobrej
mące.Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7 cm1 kg
mąki (w tym min 2 szkl pszennej) reszta
mąki razowej pszennej lub żytniej (czyli około 5 szkl)(ale samej żytniej nie, tylko pół na pół z pszenną) (typ 2000) najlepsza jest z firmy Melvit3/4 szkl
płatków owsianych3/4 szkl
siemienia lnianego3/4 szkl
słonecznika lub pestek dyni3/4 szkl
otrębów pszennych lub innych3 płaskie łyżeczki
soli1 łyżka
miodu1 litr ciepłej przegotowanej
wody (ok 40 st.C)1 szkl zaczynu z poprzedniego pieczeniaWymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich
more i miksować (około 15- 20 min na średnich obrotach, ja mam KMX Kenwooda i miksuje na 3 prędkości końcówką do
ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna.Do słoiczka 250 ml odłożyć powstałe ciasto (na następny
chleb), resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych
masłem i wysypanych
otrębami.Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin.
Chleb powinien trochę urosnąć.Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika. ustawić 175 st. C z termoobiegiem na 50 -60 min (zależy od piekarnika).Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć z keksówek, zawinąć w ściereczki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Pierwszy
chleb trzeba "poświęcić" i zrobić bez zaczynu, chyba że ktoś nam da.Zaczyn można przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku max 10 dni.
Chleb przechowywać zawinięty w ściereczkę. Jest świeży nawet 5 dnia.Nie wyobrażam sobie robienia tego
chleba ręcznie.Jeżeli robimy mikserem ręcznym to trzeba włożyć w to dużo siły, (i
mieć bardzo dużą miskę) najlepiej jak pomoże nam męska ręka :)Jeżeli robimy w mikserze planetarnym proponuje robić na dwie tury, ponieważ
chleb jest bardzo gęsty i jest go dużo, mikser może się spalić przy tak dużej ilości ciasta.Smacznego!!!!