Wykonanie
Przepis pochodzi z programu Annabel Langbein:2 szkl.
płatków owsianych1 szkl. pestek
słonecznika1 szkl. pestek dyni1 szkl.
sezamuSkładniki wymieszać, wysypać na blaszęi i piec w 180 stopniach przez 15 minut.W międzyczasie:120g
masła6 łyżek golden
syrup (można zastąpić
miodem)5 łyżek
cukru trzcinowego0,75 szkl.
masła orzechowego (można zastąpić
mlekiem skondensowanym słodzonym)Składniki zagotować (ciągle mieszając, by
cukier się nie przypalił) i gotować przez 5 minut na małym ogniu (aż powstanie gorący karmel).Mieszankę ziaren i
płatków owsianych przesypać do miski.1 szkl.
rodzynek (można zastąpić
żurawinami lub innymi
suszonymi owocami)Dodać do mieszanki.Karmel wlać do ziaren (może być gorący) i wymieszać do połączenia. Całość wyłożyć na blaszkę, rozprowadzić palcami (dość szybko, bo masa będzie coraz twardsza) i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Masę pokroić na batoniki i przechowywać w szczelnym naczyniu (świeżość zachowają przez killa tygodni).Uwaga! są bardzo sycące i dodają dużo energii.