Składniki:2 szklanki cukru4 jajkakostka margaryny Palmakakao - ok 2 - 3 łyżekok 1/3 szklanki mleka (max 1/2)2 szklanki mąki1 i trochę łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowegoDodatkowo (nie obowiązkowo): kieliszek rumu, koniaku, whiskyPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Stopić tłuszcz, cukier, kakao i mleko, chwilę gotować na małym ogniu. Z masy odlać na polewę do ciasta ok. pół szklanki. Do przestudzonej masy wbić 4 żółtka (tutaj dodaje się też alkohol), wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ubić białka na pianę, po ubiciu stopniowo dodać do masy. Blachę keksową (wymiary ok 34x14 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać grysikiem. Należy piec około godzinę w 180* lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta polać je przygotowaną wcześniej polewą.