Wykonanie
Ciasto powstało pewnego sobotniego popołudnia. Podobno najlepsze takie,ktore robione sa z chwilowej inspiracji i ze skłądników dostepnych w kuchni :) Ciasto wyszło przepyszne ,lekkie o kwaskowato słodkim smaku i tak jak szybko powstało tak i szybko znikneło. Zapraszam do spróbowania:)spód ciasta:opakowanie
herbatników 400g60g
masła5 łyzek grubego
cukru kryształu.Wykonanie:
Herbatniki pokruszyc na drobna kruszonke,wsypać
cukier i
masło,, Lekko zagnieść (ale tak zeby pozostawało sypkie) Nastepnie kruszonka wyłozyć
spod formy a nastepnie zapiec w piekarniku na około 10 min, w 180 stopniach. (Jeżeli wczesniej
mieliscie nagrzany piekarnik to czas pieczenia trzeba skrócic do 5 min)Masa brzoskwiniowa:200ml
śmietany kremówki 30%2 opakowania
galaretki brzoskwioniowej1 puszka
brzoskwini w puszczekilka kropel
soku z cytryny (najlepiej świezej )Wykonanie:
Brzoskwinie odsaczamy z
syropu. Wrzucamy do miski i miksujemy na papke.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl
wody i studzimy.
Śmietane ubijamy na sztywno. Dodajemy
brzoskwinie a na końcu wlewamy tężejącą
galaretke i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana mase wylewamy na schodzona kruszonke i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce na około pół godz, może być i szybciej,,w zalezności od czasu tężenia.Masa truskawkowa:200 ml
śmietany kremówki 30%2 opakowania
galaretki truskawkowej1 opakowanie mrożonych
truskawek (mozna dodać swieżę)Wykonanie:
Truskawki odsaczamy z nadmiaru soku. Wrzucamy do malaxera i miksujemy na papke.
Galaretki rozpusczamy w 2 szkl
wody -schładzamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
truskawki a na koncu tężejaca
galaretke. Tak przygotowana mase wylewamy na wczesniejsza mase brzoskwiniowa. Wszystko wstawiamy do lodówki na około 1 h zeby dobrze stęzało.Wierzch:1 opakowanie
truskawek mrożonych1 opakowanie
galaretki truskawkowejTruskawki miskujemy.
Galaretke rozpuszczamy w szklance
wody i schładzamy. Gdy zacznie teżec wlewamy do zmiksowanych
truskawek i dokłądnie mieszamy. Wylewamy na wierzch ciasta i schładzamy w lodówce.życze smacznego:)