ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta ze świeżym koprem

Młoda kapusta ze świeżym koprem

nazwa

Wykonanie

Majowa, pełna witamin słodka kapusta z zieloną cebulką i pęczkiem świeżego kopru. Bez dodatku zasmażki, dlatego jej lekka i świeża forma będzie idealna jako przekąska, lub jako dodatek do obiadu o wiosennym charakterze.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
pół pęczku młodej, zielonej cebulki
1 duży lub 2 małe pęczki świeżego koperku
2 łyżki masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i płuczemy pod bieżącą wodą. Zieloną cebulę siekamy na małe krążki i podsmażamy na maśle. Główkę kapusty dzielimy na pół, następnie na ćwiartki i wykrawamy wewnętrzną, twardą część. Ćwiartki kroimy wedle upodobań, drobno, lub na grubsze kawałki. Wkładamy do podsmażonej cebulki, dolewamy szklankę wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu i kontrolując ilość wody, aby kapusta nie przypaliła się. Pod koniec duszenia pozwalamy wodzie odparować i jednocześnie kapustę przyprawiamy. Posiekany koperek dodajemy do garnka tuż przed podaniem, aby nie utracił swojej pięknej, zielonej barwy.
Źródło:http://artkulinaria.pl/przepisy/mloda-kapusta-ze-swiezym-koprem