Wykonanie
Majowa, pełna witamin
słodka kapusta z
zieloną cebulką i pęczkiem świeżego
kopru. Bez dodatku zasmażki, dlatego jej lekka i świeża forma będzie idealna jako przekąska, lub jako dodatek do obiadu o wiosennym charakterze.Składniki:1 główka
młodej kapustypół pęczku
młodej,
zielonej cebulki1 duży lub 2 małe pęczki świeżego
koperku2 łyżki
masłasólpieprzpieprz ziołowyPrzygotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i płuczemy pod bieżącą
wodą. Zieloną
cebulę siekamy na małe krążki i podsmażamy na
maśle. Główkę
kapusty dzielimy na pół, następnie na ćwiartki i wykrawamy wewnętrzną, twardą część. Ćwiartki kroimy wedle upodobań, drobno, lub na grubsze kawałki. Wkładamy do podsmażonej
cebulki, dolewamy szklankę
wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu i kontrolując ilość
wody, aby
kapusta nie przypaliła się. Pod koniec duszenia pozwalamy wodzie odparować i jednocześnie
kapustę przyprawiamy. Posiekany
koperek dodajemy do garnka tuż przed podaniem, aby nie utracił swojej pięknej, zielonej barwy.


