Wykonanie
Łosoś zapiekany pomiędzy warstwą duszonych
porów i
ziemniaków. Aromatyczne i sycące danie na obiad lub kolację. Z kieliszkiem
białego wina wykwintne.Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis w "Le Cordon Bleu: Zima". Zmieniłam jednak proporcje składników, na korzyść
ryby w stosunku do
ziemniaków oraz ich sposób układania.Polecamy też więcej przepisów na:
Ryby, ZapiekankiNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
łososia,
ziemniaki,
porreceptura z drobnymi modyfikacjamiSkładniki na 3 osoby:600 g obranych
ziemniaków o kremowym, nie mączystym miąższu400 g filetu z
łososia (100-150 g można zastąpić
łososiem wędzonym)250 g
pora150 ml
śmietany 30%80g + 80 g
masła + kilka
płatków na wierzch zapiekanki50 g startego emmentalera
sólpieprz młotkowany i mielonyświeży
koperekPrzed przygotowaniem polecam:poradnik, Jak kupować ryby?Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (tryb pieczenia góra/dół). Formę do zapiekania smarujemy
masłem.
Ziemniaki: gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy 80 g
masła i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple.
Łosoś:
rybę umieszczamy na folii aluminiowej, skrapiamy
oliwą, przyprawiamy
solą i
pieprzem młotkowanym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, w zależności od grubości kawałka filetu. Po upieczeniu rozdrabniamy widelcem na nie za drobne kawałki.
Por: Na patelni rozpuszczamy 80 g
masła. Oczyszczony
por kroimy drobno i wrzucamy na
masło. Dusimy na małym ogniu około 10 minut do miękkości, nie dopuszczając do zrumienienia. Odrobinę przyprawiamy.Wypełnianie foremki:
Pory układamy równą warstwą na dnie naczynia, dociskamy. Następnie równo układamy kawałki
łososia, również dociskamy.
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do
ziemniaków, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Ziemniaczaną masę wykładamy na
łososia, posypujemy
pieprzem i z wierzchu tartym,
żółtym serem. Na
ser układamy kilka kawałków
masła. Naczynie wkładamy do piekarnika na 10 minut (jeżeli w trakcie przyrządzania składniki zdążyły całkiem ostygnąć - na dłużej). Po tym czasie zmieniamy tryb pieczenia na grill górny i dopiekamy zapiekankę do momentu, aż
ser całkowicie rozpuści się, a wierzch zrumieni.



,Składnik główny:
ziemniaki,Składnik główny:
łosoś,Składnik główny:
ryba,Składnik główny:
por,Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,Inne,