ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem

nazwa

Wykonanie

Łosoś zapiekany pomiędzy warstwą duszonych porów i ziemniaków. Aromatyczne i sycące danie na obiad lub kolację. Z kieliszkiem białego wina wykwintne.
Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis w "Le Cordon Bleu: Zima". Zmieniłam jednak proporcje składników, na korzyść ryby w stosunku do ziemniaków oraz ich sposób układania.
Polecamy też więcej przepisów na: Ryby, Zapiekanki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: łososia, ziemniaki, por
receptura z drobnymi modyfikacjami
Składniki na 3 osoby:
600 g obranych ziemniaków o kremowym, nie mączystym miąższu
400 g filetu z łososia (100-150 g można zastąpić łososiem wędzonym)
250 g pora
150 ml śmietany 30%
80g + 80 g masła + kilka płatków na wierzch zapiekanki
50 g startego emmentalera
sól
pieprz młotkowany i mielony
świeży koperek
Przed przygotowaniem polecam:
poradnik, Jak kupować ryby?
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (tryb pieczenia góra/dół). Formę do zapiekania smarujemy masłem.
Ziemniaki: gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy 80 g masła i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple.
Łosoś: rybę umieszczamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem młotkowanym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, w zależności od grubości kawałka filetu. Po upieczeniu rozdrabniamy widelcem na nie za drobne kawałki.
Por: Na patelni rozpuszczamy 80 g masła. Oczyszczony por kroimy drobno i wrzucamy na masło. Dusimy na małym ogniu około 10 minut do miękkości, nie dopuszczając do zrumienienia. Odrobinę przyprawiamy.
Wypełnianie foremki: Pory układamy równą warstwą na dnie naczynia, dociskamy. Następnie równo układamy kawałki łososia, również dociskamy. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do ziemniaków, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Ziemniaczaną masę wykładamy na łososia, posypujemy pieprzem i z wierzchu tartym, żółtym serem. Na ser układamy kilka kawałków masła. Naczynie wkładamy do piekarnika na 10 minut (jeżeli w trakcie przyrządzania składniki zdążyły całkiem ostygnąć - na dłużej). Po tym czasie zmieniamy tryb pieczenia na grill górny i dopiekamy zapiekankę do momentu, aż ser całkowicie rozpuści się, a wierzch zrumieni.
,
Składnik główny:
ziemniaki,
Składnik główny:
łosoś,
Składnik główny:
ryba,
Składnik główny:
por,
Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,
Inne,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/ziemniaczana-zapiekanka-z-lososiem-i-porem