ßßß Cookit - przepis na Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

nazwa

Wykonanie

Postna zupa grzybowa to - obok wigilijnego barszczu na kwasie buraczanym jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Jej zadaniem jest rozgrzanie żołądka i pobudzenie apetytu.
Wigilijna zupa grzybowa swoją moc i aromat zawdzięcza odpowiedniej ilości najlepszych suszonych grzybów. Ważne, aby była klarowna, dlatego należy starannie oddzielić powstały podczas moczenia grzybów i gotowania osad.
I choć receptura jest dość powszechna w zastosowaniu, pewne informacje na temat jej wykonania czerpię z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry (Wydawnictwo Interpress 1979). Jak podają autorzy, smak zupy możecie nieco zaostrzyć odrobiną soku z cytryny. M y zupę grzybową podajemy z makaronem łazankowym i pokrojonymi w kawałki kapeluszami grzybów. A na co dzień z niewielką ilością śmietany. Jest doskonała!
Polecam też więcej przepisów na: Dania wigilijne, Zupy
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam grzyby
Składniki:
70 g suszonych grzybów
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
sól
10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
makaron łazankowy
Przygotowanie:
Suszone grzyby dokładnie, ale szybko opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do miski i zalać wodą w takiej ilości, aby swobodnie pływały. Zostawić na całą noc.
Na drugi dzień grzyby przełożyć do garnka. Wodę, w której się moczyły przelać ostrożnie do grzybów, starając się oddzielić powstały na dnie osad. Wodę w garnku z grzybami uzupełnić do 2 litrów. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do momentu, kiedy grzyby zmiękną. Warzywa obrać, opłukać i dodać wraz z ziarnami pieprzu do gotującego się wywaru. Dalej gotować przez około 30 minut.
Grzyby i warzywa wyjąć, a wywar przecedzić przez bardzo gęste sito, aż będzie bardzo klarowny. Przyprawić solą, włożyć pokrojone na kawałki, ugotowane grzyby. Podawać z makaronem łazankowym.
,
Składnik główny:
grzyby,
Rodzaj dania:
Zupa,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/wigilijna-zupa-grzybowa