Wykonanie
Anyżowe biscotti Camelli to włoskie
anyżki, na które swoją rodzinną recepturą dzieli się Peter Pezzelli w książce Kuchnia Franceski . Chrupiące i bardzo aromatyczne.Cytując za Peterem Pezzelli:Składniki:2,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia (dałam dwie płaskie)3
jajka1/3 szklanki
oliwy2 łyżeczki aromatu
anyżkowego (dałam 1 łyżeczkę zmielonego na proszek
anyżu)szczypta
soligarść
migdałów,
orzechów laskowych lub włoskich (opcjonalnie)Przygotowanie:Wymieszaj
mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia. Uformuj dołek, wlej
jajka,
oliwę, aromat
anyżkowy (zmielony
anyż*) i lekko zagnieć. Przełóż do miski i zostaw nakryte na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj blachę do pieczenia
oliwą. na posypanej
mąką stolnicy uformuj z ciasta długie wałki i umieść na blasze.Piecz około 25 minut, aż do lekkiego zrumienienia ciasta na wierzchu. Schłódź i pokrój w ukośne plastry grubości około półtora centymetra. Ułóż
ciasteczka na blasze i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut, w temperaturze 190 stopni.Do ciasta możesz dodać posiekane
orzechy włoskie lub
migdały. Możesz też przed podaniem zanurzyć brzegi
herbatników w czekoladzie.* gwiazdy
anyżu można zmielić w młynku do
kawy, ja zawinęłam w folię spożywczą i utłukłam tłuczkiem, a następnie przesiałam przez drobne sitko.

,Składnik główny:
anyż,Składnik główny:ciasto kruche,Rodzaj dania:Ciasto,