Wykonanie
Faworki są nieodłączną częścią karnawału. Ciasto zbijane, z którego są wykonane oraz duża ilość
żółtek sprawiają, że
faworki są kruche, lekkie i bardzo delikatne.Najlepiej wykrawać je karbowanym radełkiem, wtedy będą miały ładny rant. Smukły kształt uzyskamy, wycinając krótsze boki ukośnie, a nie w poprzek. Dobrze wybite i dobrze usmażone
faworki powinny być pokryte dużą ilością pęcherzyków/pęcherzy powietrza.Składniki:150 g
mąki pszennej typ 500150 g
mąki krupczatki6
żółtek20 g
cukru pudru3-4 łyżki
śmietany 18%20 g
masła1 łyżka
spirytusu,
octu lub
rumu600 g
smalcu / lub klarowanego
masła / lub
olejuPrzygotowanie:
Mąkę,
żółtka,
cukier puder,
masło,
spirytus i 3 łyżki
śmietany połączyć. Zagnieść ciasto, które będzie dość twarde, ale powinno być elastyczne - w razie potrzeby dodać czwartą łyżkę
śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo (10-15 minut). Ciasto włożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło.W płaskim naczyniu roztopić i podgrzać
smalec /
masło sklarować i podgrzać /
olej podgrzać.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 2 mm i pokroić na paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na długość 7-10 cm. Jeden z końców przewinąć przez otwór i pociągnąć delikatnie, aby nadać faworkowi ładny, podłużny kształt.Przed smażeniem sprawdzić temperaturę tłuszczu wrzucając do niego kawałek ciasta.
Faworki delikatnie (aby zachować kształt) wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu i osączyć na ręczniku papierowym. Kiedy ostygną, posypać
cukrem pudrem.



,Rodzaj dania:Ciasto,Deser,Przekąska,